Hedera

Vedbend (latinsk navn: Hedera) er en planteslægt bestående af klatre- eller krybende planter. Hedera sorter vokser hurtigt og er fremragende til at skabe en hæk. Dette kræver en ramme, for eksempel et hegn, hegn eller mur. Hederaen er perfekt til at skabe en kompakt og høj hæk, der er synlig kort efter plantning.

Hurtigt voksende og stedsegrøn slyngplante til efeuhækplanter Hvis du nyder at sidde udenfor, er lidt privatliv rart, ikke? Hvis der ikke er noget omkring din have eller kun et åbent hegn, så kan alle kigge direkte ind i haven eller kigge ind ad vinduerne. Nu kan du selvfølgelig sætte et hegn eller mur op, men det er lidt kedeligt. En grøn hæk af for eksempel kristtorn eller nåletræer er også mulig, men den fylder så meget.

Genkendeligt? Så vil vi gerne præsentere dig for vedbend haekplanter. En vedbend eller Hedera hæk er perfekt som skillevæg: kompakt, hurtigt lukket for at se og altid grønt. Hederaen bliver omkring 50 til 70 cm. om året mod enhver ramme, fx et hegn eller et antal stolper med net imellem. Du kan også lave en efeuhæk af en mur eller et hegn, men husk, at hvis du nogensinde vil fjerne planten, bliver rodresterne efterladt.

Red Robins har det smukke latinske navn Photinia x fraseri ‘Red Robin‘. Med et navn som dette er det næsten uundgåeligt, at der er tale om en pragtfuld plante. Og det er det! Denne skinnende nåletræ er meget populær, og du finder den mere og mere i forskellige haver.

Det er en meget smuk hækplante, men den er også flot som en separat busk. Red Robin er en krydsning mellem forskellige Photinia fraseri-arter, som forekommer naturligt i asiatiske bjerge. Photinia fraseri hører til de stedsegrønne hækplanter, og en glansmispelhæk mister aldrig sine blade.

Photinia fraseri ‘Red Robin’ hæk med røde blade

Synes du, at alt det grønne hele året rundt er lidt kedeligt, og vil du gerne have lidt farvevariation i din have? Helst pænt og lyst? Så er en hæk med røde blade et rigtig godt valg. De nye skud, der kommer frem om foråret, er ildrøde. Den røde farve på skuddene af Photinia fraseri ‘Red Robin’ skyldes, at de unge blade er rige på anthocyanin.

Dette sikrer, at bladene ikke brænder. Bladet skifter derefter langsomt farve til mørkegrønt om sommeren og brunrødt om vinteren. I juni får busken små, hvide blomster, og efter sommeren kommer der blå-sorte bær. Disse bær tiltrækker fugle, og derfor giver den røde robin hornbøg ikke kun farve, men også liv i din have. Husk, at blomsterne og bærrene ikke kommer frem, hvis du beskærer hårdt om foråret.

En hæk af Redrobin Mælkebøtte vokser ca. 30-40 cm. om året. Hækken kan blive op til 2,5 meter høj og kan gøres så lav, som du ønsker. Til meget høje hække er det bedre at vælge en hurtigtvoksende nåletræshæk eller f.eks. en laurbærhæk.

Photinia fraseri ‘Red Robin’ bør beskæres en eller to gange om året for at få en flot, tæt og synlig hæk. Gør det under alle omstændigheder om efteråret. Beskæringen kan om nødvendigt være streng, selv ned til det gamle træ. Du kan også lade din glossy medlar hæk vokse frodigt, og i så fald skal du bare beskære sjældnere.